maanantai 15. kesäkuuta 2015

Lati lati lati

15.6.2015

Salcgriev


Aamulla pakkailtiin ja pelailtiin pihalla hetken aikaa jalkapalloa poikien kanssa. Täytin myös leirintäalueella vesisäiliön ainakin osittain, jotta voisi kokeilla vähän auton vesijärjestelmää jota en ole vielä oikein edes testannut. Jonkin verran ongelmia ilmeni. Mikään ei vuoda tietääkseni, mutta mitään ei myöskään tule hanoista. Pumppu pitää hetken aikaa ääntä, mutta sitten vaikenee. Ikään kuin se täyttäisi putkiton, mutta mitään ei kuitenkaan lopulta tule hanoista. Pitänee yrittää tutkia onko jossain vielä jokin venttiilli joka pitäisi avata.

Matka jatkui kohti Riikaa tai Rigaa kuten paikalliset tuon taitavatkirjoittaa. Pari latvialaista kylää/kaupunkia käytiin katsomassa. Salcgriev, jonka laidalla yöpaikkamme oli oli varsin pieni ja muutoinkin paikka oli juuri sellainen kuin Itä-Euroopalaisen pienen kyläpahasen stereotypia on ainakin mielessäni. Uusia rakennuksia tuntui olevan kaksi kauppaa ja lasten leikkipaikka. Muutoin talot olivat kohtuullisen ränsistyneitä.

Saulkrast


Seuraavana läpiajovuorossa oli Saulkrast, jonka piti olla jonkin sortin rantakaupunki, kuten Jurmalankin, mutta vähän pienempi. Siellä pisti silmään tuloerot. Kaupungissa oli muutama asunto, jotka olivat niin isoja, että Suomessa ei taitaisi rakennuslupaa hellitä jos ei muusta syystä niin ainakin naapurikateus pitäisi siitä huolen. Toisaalta paljon oli rakennuksia joiden pystyssäpysymistä varmaan voisi auttaa ihan roudarinteipillä.

Riga


Rigassa pysähdyimme kauppakeskukseen, josta ostin Grillin. Kävimme myös syömässä ja tankkasimme myös ruokakaupasta ruokavarastoja. 

Grilli on punainen matkagrilli, joka maksoi 17,99€. Illalla grillasin kanaa, mutta vielä en todellisia grilliominaisuuksia pääsyt testaamaan, koska laitoin pohjalle tuon mukana olleen kertakäyttögrillin, jotta sitä ei tarvitsisi enää rahdata mukana. Kooltaan grilli tuntuu sopivalta ja on helppo laittaa kasaan, joten vaikuttaa lupaavalta. Lisäksi grillin voi huoletta jättää yöksi jäähtymään pihalle, koska ei ollut mitenkään älyttömän kallis. Weberillä oli varsin hyvän näköinen matkagrilli, mutta sen jättämistä pihalle yöksi varmsti stressaisin enemmän, koska se maksaa lähemmäs sata euroa.



Hintataso ruokakaupassa vaikutti selkeästi Suomea halvemmalta, kuten myös ravintoloissa. Nopealla hihakertoimella sanoisin, että Suomessa hintaan saa lisätä noin 50%. Ruokakaupasssa ehkä vielä hieman enemmän. Toisaalta ruokakaupan lihatiskiltä ei myöskään tuntunut löytyvän nautaa. Juuri mitään lihaa ei ollut, jonka kilohinta olisi ollut yli 10€ vaikka kyseessä oli iso kauppa ja valikoima oli kyllä varsin kattava. Muutama kyllä näytti naudalta, mutta jotenkuten englantia puhunut lihamestari sanoi niidenkin olevan sikaa.

Muutoin Riga näytti ihan kivalta kaupungilta, mutta asuntoauton saaminen parkkiin on sen verran hankalaa, että idea olikin, että jos halutaan isoihin kaupunkeihin, niin johonkin lähialueelle, josta toivottavasti pääsisi julkisilla. Yleisilme toi itselleni mieleen ehkä Tukholman vanhemmat osat. Tosin kunto oli ehkä vähän päässyt rapistumaan ainakin osittain.

Ajaminen oli melkoinen painajainen. Tämä johtui siitä, että navigaattorissani ei ole Itä-Eurooppaa. Lisänä on toki Michelinin Euroopan kartat, mutta Rigan kaupunkia tuosta ei löydy. Kaupungista pois pääseminen ei ollut helppoa, koska kylttejä ei juuri ollut ja alun perin kuljimme kohti Ventspils tietä, joka pitäisi kyllä olla oikea, mutta kyltit vain katosivat. Mielestäni en ajanut ohi ja ajoimme takaisinpäin seuraten kylttejä, enkä silloinkaan huomannut risteystä mistä kääntyä. Ajoimme siis keskustan läpi ja otin vain navigaattorista suunnan kohti Jurmalaa, koska se siinä kyllä toimii, vaikka katuja ei olekkaan. Lopulta pääsimme siis isommalle tielle kohti Jurmalaa. Muutaman kerran ajauduimme ennen tätä "mukulakivikaduille" joiden rinnalla Helsingin Esplanadi on kuin silkillä ajelisi. Nopeutta oli alle viisi kilometriä tunnissa, mikä ei varmaan paikallisia kiireellisiä varmaankaan miellyttänyt.

Jurmala


Jurmalassa auton sai keskustaan parkkiin ja vielä ilmaiseksi. Tästä olin positiivisesti yllättynyt. Jurmalaan pääseminen vaati tosin kahden euron lipukkeen ostamisen. 

kävelimme kävelykadun päästä päähän ja kävimme syömässä. Ravintola oli varsin siisti, eikä Ruoassakaan ollut valittamista. Kanavarras, paistettu lohi ja lapsille kalakakut perunamuussilla ja juomaksi ravintolan omatekemää limua litra kustansi 29€ ja jotainkymmentä senttiä.

Leirintäalue puolestaan oli eiliseen 20€ hintaan verrattuna kallis, 28€. Varsinkin kuin leirintäalue nyt ei ole mitenkään erityisen siisti tai että täällä olisi mitään tekemistä. Ilmeisesti tässä on siis aika paljon Jurmala-lisää. Paikka on siinä mielessä hieman absurdi, että tontilla isosuljettu ja eristetty rakennus. Epäilen sen olevan jokin vanha hotelli. Ulkoseinät vaikuttaisi olevan jotain ihan hienon näköistä kiveä. Vähän kuin Finlandia-talo. Mutta ilmeisesti kunnossapitäminen ei ole kiinostanut. Ehkä vielä lähtiessäni käyn kysymässä respasta tuon talon historiasta, koska hivenen kiinostaa.



Paparazzi


Kartturini on kunnostautunut kuvien ottamisessa. jossain vaiheessa jokainen vastaantullut auto kuvattiin, samoin kuin tienvierustaa kuvattiin varsin ahkerasti. Annoin Lucasille vanhan pokkarikamerani, joka on joskus vähän kärsinyt, joten sillä on myös hyvä harjotella. Katsotaan josko otoksista tulisi jotain helmiäkin. Onneksi emme elä enää filmiaikaa, sillä taitaisi olla matkabudjetti kulunut jo eilen vajaalla sadalla kilometrillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti