lauantai 20. kesäkuuta 2015

Torun

20.6.2015


Juhannuspäivä


Juhannuspäivän aloitimme ilmoittamalla leirintäalueella, että jäädäänkin nyt ainakin kahdeksi yöksi. Paikka on siis ihan mukava. Varmaan enemmän reissanneet tietävät paremmistakin, mutta ei tässä mitään erikoista valittamista ole. Ja lisäksi kun tuo itse kaupunki kiinostaa, niin miksikäs ei.

Nikolaeus Kopernikus


Ja mikäs kiinnostaessa. Kaupungin vanha osa on säilynyt käsitääkseni jostain keskiajalta, joskin ihan alkuperäinen linna on jossain määrin tuhottu paikallisten jonkun kapinan seurauksena joskus 1500 luvulla. Kaupunki on Kopernikuksen syntymäkaupunki. Tai ainakin se on asunut täällä. Kävimme Koperniuksen talossa ja keskustassa oli miehen patsas.







Hyviä päätöksiä


Eilinen päätös poistua motarilta ja suunnata Berlinin suunan sijaan tänne päi oli tähän astisista matkustuspäätöksistä paras. Kaupunki oli varsin mukava ja nähtävää olisi vielä ainakin toiseksi päiväksi pelkästään tuossa vanhassa kaupungissa. Muu osuus ei nyt ehkä sitten erityisemmin kiinosta, vaikka ihan mukavaa sekin voi olla. Keskustassa on jonkin asteinen autottomuus, vaikka parkissa jotain autoja olikin. Yhtään ajavaa autoa keskustassa en tainnut koko päivän aikana nähnyt, mikä on kahden karkailevan lapsen kanssa  pelkkää plussaa. Kaupungissa oli lukematon määrä kahviloita ja ravintoloita, joiden tasosta en osaa sanoa, kuin siltä osalta kuin tuli kokeiltua, eikä valittamista ole. Hintatasokin on Suomalaisen mielestä varsin huokea. Söimme porukalla ison tonnikala salami-Pizzan ja kaksi limua ja kaksi mehua ja hinta tälle oli jotakuinkin kymmenen euroa. Pizzan pohja varsinkin oli vielä erinomainen ja paikka varsin viihtyisä, ainakin terassilla ja se mitä ovesta sisään kurkistin.

Tämä paikka todellakin parasni kuvaani Puolasta. Ja juuri tällaisten kaupunkien näkeminen on se syy miksi näille matkoille on kiva lähteä. Planetaarioon ei saatu Lucasin kanssa lippuja ja jäljellä olevat esitykset oli sitä paitsi vain Puolaksi.

Pojille ostettiin torilta miekat ja huotrat ja Lucas on ainakin varsin innokas ritari.




Ensimmäinen päivä paikallaan


Tämä oli siis reissun ensimmäinen päivä kun autoa ei ole edes liikutettu. Auto on seisonut kuin tatti ja sinänsä koko päivän aivan tyhjän panttina, kun olemme itse kävelleet kaupungilla. No aikansa kutakin ja vaikka täälläkin ehkä löytyisi ainakin yhdeksi päiväksi nähtävää matka taitaa jatkua huomenissa kohti pohjoista Saksaa. Tai eihän sitä koskaan tiedä.

Vesipumppu


Vesiä emme ole saaneet tähän asti toimimaan. Tänään oli ensimmäinen päivä kun todella pääsin perehtymään asiaan. Aikaisemmin olin kokeillut vain tuota pumppua ja todennut että vettä ei tule. Laitoin kysymystä Karavaanari.org sivustolle,  josko jossain olisi jokin pääventtiili mikä pitää avata. Vinkkiä tuli seurata putkia. Tämän tein ja totesin etten löydä mitään. Huomasin että pumppu laukaisee vähän ajan käytön jälkeen sulakkeen. Avasimme kaikki poistoventtiilit ja sitten pumppu käyntiin. Yhtäkkiä käyntiääni muuttui. Kokeilin laittaa tämän jälkeen poistoventtiilit kiinni ja pumpun käyntiin, niin todellakin vettä alkoi tulla hanoista. Hienoa. Nyt on vedetkin. Jos sitä kohta uskaltautuisi kokeilemaan vielä tuota WC:täkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti