keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Sateen Markiisi


Marquis de Sade



Ei mitään hajua mistä markiisin nimi tulee, mutta mielleyhtymä on aika vahva Marquis de Sade. Vaikka käsittääkseni tuo markiisi onkin siis ihan jonkin sortin aatelisarvonimi, niin tämä tulee ensimmäisenä mieleen. Ja kyllähän tästä tulee myös ystäväni Markus mieleen.

No joka tapauksessa jonkinlainen katos tuohon auton etupuolelle on ollut mietinnässä. Pikkuhiljaa pitkien pohdintojen myötä tuli päädyttyä siihen, että pussimarkiisi voisi olla sopivin ratkaisu. Kotelomarkiisiakaan en ollut lopullisesti hylännyt, enkä mahdollisesti jotain muitakaan katosmuotoja, jos vain sopiva sattuisi kohdalle.

Itselleni asian perustelin sauraavilla argumenteilla, joita toki en ole mistään mitenkään tutkinut vaan on vain omia päätelmiä ja mielikuvia, eli hyvin epäakateeminen lähestymistapa kieltämättä.


  • Kevyempi kuin kotelomarkiisi (Olettaakseni)
  • Nopea pystyttää
  • Laajennusmahdollisuus sivuseinillä ja etuseinällä. (lisää toki painoa ja on hitaampi pystyttää)
  • Huokeampi hinta, kuin kotelomarkiisilla
Pääasiallisena tavoitteena siis oli saada nopeasti pystyyn saatava ja purettava katos, minkä alla voi sitten vaikka pienen tihkuttelun sattuessa vielä syödä ja  ehkä muutenkin istuskella. Pääasiassa ainakin viime kesänä olemme liikkuneet sen verran useasti ja paljon, eikä olla montaa yötä vietetty paikallaan samassa paikassa, että nopea pystytys ja purku oli asioita joita haettiin ensisijaisena. 

Merkeistä mieluisimmiksi olin ajatellut Omnistorit (Thule) ja Fiamma. Sinänsä minulla ei ollut suurta preferenssiä kumpi, koska uskon molempien olevan ihan laadukkaita ja ilman kokemusta en varmastikkaan osaa sanoa, kumpi olisi minulle mieleisempi. Muitakin varmasti harkitsisin jos sopiva sattuisi kohdalle.

Markiisin koko?


Pituuttakaan näin kokematon ei osannut suoraan arvata ja mittasin kyllä mitä tuohon auton kylkeen mahtuu. Mutta kun sekin on sen verran monimutkaisen muotoinen, ettei tuo kauhean helppo rasti ollutkaan. No päädyin päätelmään, että ainakaan yli neljä ja puolimetrinen ei sovi. Pikkaisen pienempi voisi aiheuttaa vähemmän harmaita hiuksia asentaessa mutta puolestaan mitä isompi markiisi, niin sen suuremman pinta-alanhan sillä saa sitten katettua. Haussa oli siis jotain kokoluokkaa 3-4m noin pääsääntöisesti.


Talven mittaan Kuopion Caravan Larvanto tyhjensi jossain vaiheessa varastojaan ja myi kotelomarkiiseja hyvinkin halvalla, mutta niissä oli jotain pientä vikaa ja olisi pitänyt lähteä Kuopioon asti synkässä kelissä ajelemaan, niin viivyttelin ja pohdin sen muutaman tunnin jossa ajassa olivat myyneet  kaikki. Pari kertaa kävi myös niin, että Tori.fi:ltä bongasin sopivan oloisen pussimarkiisin niin montaakaan tuntia ei viesti ollut ehtinyt tuolla palvelussa ollut, kun tekstiviestiin vastattiin, jo tyyliin että "Ei ole myyty, mutta periaattessa kaupat on sovittu. Jos ostaja perääntyy niin voin ilmoitella."


Nopeet elää


Eli nopeus tuntui olevan valttia. Varsinkin jos halusi saada kohtuullisen hintaisen. Hintahaaruka tuntui olevan halvimmillaan viidestäkympistä sinne lähelle uusien hintaa joka liikkuu jossain viidessäsadassa €urossa riippuen koosta. Koska en ole paikanpäällä käynyt katsomassa yhtään, niin kunnon korrelaatiota hintaan en osaa juuri sanoa. Osa toki vannoo myyvänsä uutta, tai käytännössä uutta ja perustelee sillä korkeamman hinnan. 

Hinta


Oma tavoitehintahaarukka oli siellä 100-150 € realistisesti ajateltuna. Ja etäisyys mielellään mahdollisimman läheltä, mutta jonkin päivämatkan voisin tehdä. Oulusta löysin lupaavan oloisen tarjoukkaan, mutta matka sinne ei houkutellut. Ja kun yritin katsoa kuriirivaihtoehtoja, niin ainakaan suoraan ei löytynyt minkään firman listoilta yli 3 metriä pitkien kuljetusten hintoja.

Lopulta etisintä päättyi toissapäivänä, kun sain oletettavasti vastattua ensimmäisten joukossa ilmoitukseen, jossa myytiin 4m Omnistor pussimarkiisia Turun liepeillä hintaan 100 €. Kysyin onko vielä myytävänä ja olihan se. Koska oli jo myöhä ilta niin lupasin soittaa aamupäivästä ja jos saadaan aikataulut sopimaan niin lupasin tulla hakemaan. Tämä sopi myyjälle. 

Soitinkin aamupäivästä ja saimme sovittua että tulen iltapäivästä noutamaan myyjän ja haemme markiisin heidän kausipaikaltaan säilytyksestä. Hain pikkupojat päiväkodista suuniteltua aikaisemmin ja lähdimme siis päiväretkelle kohti Turkua. Matkalta vielä poimimme isäni mukaan matkaseuraksi.

Markiisi oli siis Livonsaari Caravan leirintäalueella. Myyjä oli ostanut uuden vaunun ja heillä oli siihen teltta eikä käyttöä pussimarkiisille. Koska markiisi oli heillekin uusi ja tuli uuden vaunun mukana heillä ei ollut tarkempaa tietoa markiisin iästä. Olivat kuitenkin tarkistaneet, että kunnossa pitäisi olla, mutta hieman likainen, eli oli joskus käyettykin.

Matkalla sinne oli vielä sääkin varsin hieno kevätsää ja matka sujui mukavasti ja maisematkin oli kivoja.

Kuivatus


Huomasin kotiin tuodessani että markiisi oli hiukkaisen kostea joten tänään nostin sen tuohon parvekkeelle kuivumaan avattuna ja siinä se nytkin oleilee. Pussimarkiisi oli ulkoisesti varsin siisti ja raha siis vaihtoi omistajaa, kun mitään katastrofaalisia yllätyksiä ei tullut. Tuolla hinnalla toki en ihan priimaa odottanut ja tämä yksilö ei nyt ainakaan tuottanut pettymystä, eli ihan hyvältä toistaiseksi vaikuttaa.


Eli kuten tästä kuivattelukuvasta näkyy parvekkeelta, niin sininen on markiisi väriltään. Toivottavasti sopii hyvin sinivalkoiseen autoon.

Omnistor Caravan style


Eli kun avasin tuon koko markiisin kuivatusta varten niin tuo paljastui olevan Caravan Style malliltaan. Mallia myyjät eivät tienneet ja minulle sillä ei suurempaa väliä ollut. Tämä oli yksi veikkauksistani, kun  googlettelusta jotenkin jäin käsitykseen että tämä olisi hieman vanhempi malli. Ilmeisesti nyt myydään Thule omnistor 1200 mallimerkinnällä. Eroavaisuuksista en sitten osaakkaan sanoa lainkaan. Tällä mennään ja ainakin toistaiseksi olen ostokseen varsin tyytyväinen.

Asennus


Asennus on tässä suunitteilla kevään mittaan, niin kuin pari muutakin asennustyötä kesäreissuja varten. Mutta vielä ei ole sen aika. Ensin auto pitäisi saada putsattuakin, kun tätä varten pitää asentaa uralistaa ja se kiinitettäneen Sikaflexillä ja ruuveilla. Tällaiset ohjeet ainakin sain kun asiasta tiedustelin Best Caravanilta.

Mutta tämä operaatio siis odottaa hieman lämpimämpiä kelejä.

Kartta kuntoon


Garminin navigaattoria tässä samalla juuri herättelen talviunilta ja laitailen samalla uudet päivitykset, joita oli näemmä tullu 8 kpl. Sitten pitää vielä katsoa karttojen kunto, josko siihen olisi uutta tiestöä saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti